Lefkas 2022 ............ 24 sept-1 okt 2022

DSC_1395

< Terug naar Lefkas 2022

Blijf op de hoogte

docenten en lezingen

Deze cursus is bedoeld voor tandartsen

Kids van kinderopvang tot rijbewijs; hoe gaan we daar mee om?

In de algemene praktijk vormen kinderen een belangrijk onderdeel van de patiëntenpopulatie. Mogelijk zelfs het belangrijkste onderdeel van die patiëntenpopulatie. Bij kinderen staan we letterlijk aan het begin het (tandheelkundig) leven en moet het doel zijn hen op weg naar hun volwassenheid te begeleiden naar een zo optimaal mogelijke (mond)gezondheid zónder of anders slechts minimale problemen. Door de gelukkige situatie dat kinderen vanaf zo ongeveer hun vierde levensjaar onze praktijken iedere zes maanden bezoeken, zijn wij in de mondzorg in de positie om mee te kunnen sturen in hun (mond)gezondheid en zaken preventief aan te pakken, in plaats van curatief.

Naast de tandheelkundige onderdelen als infectie gerelateerde problemen (cariës, parodontale en endodontische problemen) zijn ontwikkeling stoornissen in spraak, eruptie en gebitsontwikkeling mogelijk nog veel belangrijker. Dentaal trauma, evenals algemene medische problemen zoals diabetes en obesitas zijn aspecten waar wij als tandartsen aandacht aan zouden moeten besteden.

Leerdoelen:

 

Dr. D.S. Barendregt MSc

Parodontoloog (NVvP)

Dick Barendregt studeerde in 1988 af als tandarts aan de Rijksuniversiteit van Groningen.  In 1991 startte hij met zijn Post Academische opleiding in de parodontologie aan het ACTA. Deze opleiding rondde hij in 1994 af. In 1996 werd door hem de Kliniek voor Parodontologie Rotterdam opgericht. Daar houdt hij zich naast de parodontologie bezig met de implantologie als Implantoloog (NVOI). De laatste 20 jaar is in dat kader de nadruk komen te liggen op patiënten behandeling in een interdisciplinair teamverband uitmondend in start van Proclin Rotterdam. PRoclin Rotterdam is een samenwerking met collega tandartsen zoals orthodontisten, endodontologen, restauratieve tandartsen, kaakchirurgen en tandtechnici. Op 4 november 2009 promoveerde op zijn proefschrift “Probing around teeth” aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is betrokken bij verschillende postacademische cursussen in binnen en buitenland. Daarnaast doceert hij binnen de Post Graduate opleiding voor Parodontologie. Van januari 2017 tot december 2020 was hij voorzitter van de Richtlijn Advies Commissie (RAC) binnen het KIMO. Vanaf 1 Juli 2019 is hij verbonden aan de afdeling parodontologie aan de Adams School of Dentistry in Chapel Hill (UNC) als Adjunct Professor.

drs E. Eggink,

tandarts-endodontoloog

In 1994 heeft Edwin Eggink de studie tandheelkunde afgerond; in 1997 afgestudeerd als tandarts-endodontoloog. Tot 2009 een algemene praktijk gecombineerd met een verwijspraktijk voor endodontologie. In 2009 EndoRotterdam opgezet. Daarnaast ontstond er een nauwe samenwerking met de Kliniek voor Parodontologie Rotterdam en PRO-Rotterdam, wat heeft geleid tot de oprichting van Proclin Rotterdam. In de loop der jaren werden diverse lezingen, cursussen en publicaties verzorgd op het gebied van de endodontologie en het autotransplanteren.

drs. M. Leunisse,

orthodontist

Manfred Leunisse studeerde in 1987 af als tandarts aan de Universiteit van Amsterdam. In 1989 startte hij met zijn specialisten opleiding orthodontie aan het ACTA. Deze opleiding rondde hij in 1993 af. Waarna hij zich als orthodontist vestigde te Rotterdam. Daar houdt hij zich  sindsdien naast de orthodontie bezig met het geven van nascholingscursussen (voorheen voor OrthoCourse).

De laatste 16 jaar is de nadruk komen te liggen op patiënten  behandeling in een interdisciplinair teamverband (Proclin) met collega tandartsen, parodontologen, endodontologen, restauratieve tandartsen, kaakchirurgen en tandtechnici. Een voortvloeisel hieruit is dat hij in 2003 aan Dick Barendregt heeft gevraagd of hij voor hem de autotransplantaties wilde gaan doen.

Zijn interesse gebieden zijn gebitstraumata, gebitsslijtage en aangeboren tandheelkundige afwijkingen.

…………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Cursus :

Kids van kinderopvang tot rijbewijs, hoe gaan we ermee om  ?

  4-8 jaar    -Skeletale en gebitsontwikkeling; incisieven, eerste molaren     -Slikken, praten en ademen    -Trauma
8-12 jaar   -Skeletale en gebitsontwikkeling      -Slikken, praten en ademen     -Trauma       -Orthodontische overwegingen        -Endodontische complicaties           -Parodontale problemen
12-18 jaar    -Skeletale en gebitsontwikkeling      -Slikken, praten en ademen     -Trauma      Orthodontische overwegingen        -Endodontische complicaties           -Parodontale problemen

  27,5 punten toegekend        in aanvraag