Cursusomschrijving en docenten
Het kauwstelsel centraal
Doelgroep:
tandartsen, kaakchirurgen
Cursusomschrijving:
In de cursus wordt de fysiologie en de pathologie van het bewegingsapparaat van het kauwstelsel behandeld.
Het tweede onderwerp van de cursus is de implantologie van de edentate mond en het prothetisch herstel.
Hoofdonderwerpen:
- Anatomie van de kauwspieren en kaakgewrichten en hun omgevende structuren, zoals innervatie en circulatie. Niets is meer relevant voor u als arts dan het kennen van de anatomie.
- Het herkennen van fysiologische en patho-fysiologische pijn is essentieel voor de diagnostiek. De kenmerken van chronische pijn en de veranderingen die daarmee samenhangen worden besproken. Wat is aangezichtspijn? Wat is pijngedrag?
- Pathologie, diagnostiek, epidemiologie. Op basis van een uitgebreide, maar efficiënt afgenomen anamnese wordt een differentiaaldiagnose opgesteld. Met bewegingsonderzoek, palpatie en occlusieanalyse kunnen we onze diagnose verfijnen. Met aanvullend onderzoek , zoals beeldvorming en proefanaesthesie komt onze diagnose er uit rollen.
De cursisten gaan het functieonderzoek bij elkaar oefenen in een practicum.
Enige kennis van de statistiek is van belang om de waarschijnlijkheid van uw diagnose te bepalen.
- Indicatie, therapie, prognose. Zonder diagnose geen behandeling. Na het ontrafelen van de verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot dysfunctie wordt een behandelstrategie opgesteld. De eerste stap is counseling. Wat vertelt u aan de patiënt? Verschillende fysiotherapeutische behandelvormen komen aan de orde evenals opbeetplaattherapie.
De waarde van behandelingen die gericht zijn op de occlusie komen aan de orde.
Wat is de prognose van het natuurlijk verloop versus een interventie?
- Om uw ervaring met dysfunctie versneld te laten toenemen krijgt u casuïstiek uit de praktijk te zien.
- Nieuwe technische mogelijkheden, zoals de T-scan voor occlusie-analyse en de cone-beam CT-scan voor uw diagnostiek worden besproken en gedemonstreerd.
- Door middel van implantaten kunnen we een volledige gebitsprothese zodanige retentie bieden dat er een ideaal occlusieconcept gecreëerd kan worden. In dit cursusonderdeel wordt een systematische aanpak van de beetbepaling gepresenteerd, waarbij gebruik gemaakt wordt van de bewegingsmogelijkheden van de kaakgewrichten. Afwijkingen ten gevolge van conventionele giet- en perstechnieken leiden tot teleurstellingen. Deze technieken zijn te onnauwkeurig voor hoogwaardige prothetiek. Nieuwe computergestuurde giet-perstechnieken kunnen wel voldoen aan onze eisen. Deze technieken zijn ook te gebruiken voor het vervaardigen van een opbeetplaat.
Leerdoelen:
Vergroting van uw diagnostische kennis en vaardigheden op het gebied van kaakdysfunctie. U bent bekend met de differentiaal diagnostiek van de kaakdysfunctie en pathologie van de aangrenzende weefsels van het kauwstelsel.
Na deze cursus bent u in staat om een uitgebreid functie onderzoek uit te voeren en te bepalen of u zelf met uw kaakdysfunctie patiënt aan de slag gaat of doorverwijst. U kunt een onderbouwde aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar.
Uw indicatiestelling op het gebied van implantaten bij de edentate patiënten is verder ontwikkeld en uw vaardigheden op het gebied van de volledige prothese zijn groter. Tevens heeft u meer kennis op het gebied van tandtechnische aspecten.
De cursus wordt afgesloten met een eindtoets
curriculum vitae
drs. Hugo Vreugdenhil (F.H.), tandarts. 1962 Rotterdam
Na zijn gymnasium-B opleiding in Krimpen aan den IJssel, studeerde hij tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam. De militaire dienstplicht vervulde hij als tandarts op de Bernhardkazerne in Amersfoort. In 1987 werd hij de eigenaar van een tandartspraktijk in Geldermalsen.
Hij volgde de gnathologie opleiding bij Steenks en de Wijer en werd in 2002 benoemd tot tandarts gnatholoog.
Zijn praktijk is uitgegroeid tot een multidisciplinair tandheelkundig centrum met 5 tandartsen en een tandtechnisch laboratorium.
Vreugdenhil Tandartsen is een verwijsadres voor gnathologie, implantologie, endodontie, prothetiek en gebitsrehabilitatie.
De speerpunten van Vreugdenhil Tandartsen zijn preventie, kwaliteitsborging en teamwork.
De nauwe en collegiale samenwerking met Mooren dateert al van 1992.
Mooren en Vreugdenhil werken iedere maand een dag samen.
Naast zijn werkzaamheden als tandarts is Vreugdenhil trompettist in een jazzkwintet in Amsterdam.
dr. Rob Mooren (R.E.C.M.) kaakchirurg. 1962 Roermond
Behaalde het Atheneum B diploma in Roermond. Daarna studeerde hij tandheelkunde aan de Universiteit van Nijmegen. Militaire dienstplicht werd vervuld als tandarts bij de Koninklijke Marine te Den Helder. Hij studeerde vervolgens geneeskunde te Nijmegen. In deze periode werkte hij met veel plezier als waarnemer bij Hugo Vreugdenhil. Het artsexamen behaalde hij in 1994. De opleiding kaakchirurgie werd gevolgd in Nijmegen en Arnhem (opleiders prof. Freihofer resp. prof. Stoelinga) in de periode 1994-1998. Daarna heeft hij gedurende een jaar op de afdeling KNO van het UMC st. Radboud te Nijmegen gewerkt.
Vanaf 2000 werkt Rob Mooren als kaakchirurg in het ziekenhuis te Doetinchem en sinds 2009 ook in het ziekenhuis te Winterswijk. In 2000 begon hij met een promotie onderzoek dat heeft geresulteerd in een proefschrift getiteld: “Some new perspectives on the effects of platelet-rich plasma”
Sinds 2005 heeft hij samen met collega tandarts Janssen een extramurale implantologiepraktijk “het Implantonium” te Zevenaar.
Rob Mooren houdt zich naast de algemene kaakchirurgie vooral bezig met pre-implantologie en implantologie in het esthetische gebied.
In de vrije tijd speelt Rob graag golf.