Levkas 2019, 21 - 28 september

P1010868

< Terug naar Levkas 2019

Blijf op de hoogte

Reis en periode

Onze Levkasreis vindt plaats van zaterdag 21 september t/m zaterdag 28 september. Ondanks dat het al verder in het seizoen is, zijn de temperaturen bij Levkas nog aangenaam. De grote drukte is bijna voorbij, zodat er in de havens makkelijker een plaatsgevonden kan worden.

De vluchttijden zijn bekend :

21-09 : HV1687 Amsterdam 13.25 uur vertrek – Preveza 17.20 uur aankomst

28-09 : HV1688 Preveza 18.05 uur vertrek – Amsterdam 20.10 uur aankomst

Levkas 2018 vanuit de lucht

Dit jaar organiseert Papierwinkel VOF voor de 20e keer PAOT nascholing in combinatie met zeilen. De organisatie is in handen van Marcel Kruger en Ron Versteeg, tandartsen uit Hoogland en Amersfoort.
Begonnen in 1999 in Corfu, zijn de reizen vervolgens naar Levkas, Athene en st. Maarten gegaan. Nu zijn we reeds enkele jaren in Levkas aktief en dit jaar zullen we weer andere havens aandoen.

Vanaf 15 juli 2019 is inschrijven alleen nog mogelijk op basis van beschikbaarheid van schepen en vluchten.

Het tijdschrift TP heeft over onze organisatie een artikel geschreven

   TP mei 2019 artikel

Cursusonderwerp :  Pijn ?!

Pijn is een veelvuldig voorkomende klacht in de praktijk en vereist een adequate oplossing. Dit jaar wordt dit vanuit het standpunt van de endodontologie en gnathologie bekeken.

Aangezien Transavia vanaf 2018 ook doordeweekse vluchten naar Levkas onderhoudt, is het mogelijk de reis te verlengen met 3 of 5 dagen. Dan kan u zelf de mooie omgeving van Levkas verkennen. U kunt zelf een auto huren en in diverse hotels of appartementen een verblijf boeken.
De verlengde terugreis is op basis van beschikbaarheid van een vlucht.

docenten:

  •   René Vos, tandarts algemeen practicus, endodontoloog
  •    Kees Zachariasse, gnatholoog
  •   Mark Ossentjuk, gnatholoog
  • Ludwina Veenendaal,  voor de partners is er weer een mogelijkheid een ochtend schilderles te krijgen.

  schilderij Kioni, Levkas van Ludwina Veenendaal

Dit jaar bestaat de mogelijkheid de reis te verlengen van zaterdag 28 september t/m dinsdag 1 oktober  OF  donderdag 3 oktober  OF  zaterdag 5 oktober. U kunt dan zelf een auto huren en hotel of appartement boeken om de mooie omgeving van Levkas te verkennen.

Onderaan deze pagina vindt u PDF-downloads met onze mogelijke vaarroute en nuttige informatie over bagage en reis; aangeboden door Zeilnet, onze flottieljebegeleider.

De cursus wordt gehouden van zondag 22 september tot en met vrijdag 27 september 2019. U vliegt zaterdag vanaf Schiphol naar Preveza met Transavia. U hoort de exacte vertrektijden 1 week van te voren. U wordt met een transfer naar de Marina van Levkasstad gebracht, waar u inscheept op één van de jachten. We dineren ’s avonds in een Griekse taverne, waar u een eerste uitleg krijgt over hoe de week is ingedeeld. De dagindeling van deze eerste dag is afhankelijk van het tijdstip van aankomst.

We zeilen elke dag in het vaargebied rondom Levkas op verschillende types zeiljachten naar een andere haven voor de cursus en diner. U slaapt altijd op uw eigen schip, maar dus steeds in een andere haven. Als u benieuwd bent naar mogelijke vaarroutes en de dorpjes waar we voor anker kunnen gaan, kunt u dit onder de kop VAARGEBIED vinden. U zeilt zelf, maar zeilervaring is niet nodig voor iedereen. Twee ervaren zeilers per schip worden ingedeeld en er is begeleiding van een flottielje leider.

Het ontbijt en het diner vinden plaats in gezellige lokale restaurants in plaatsjes langs de kust. De lunch verzorgt u zelf op het jacht tijdens het zeilen. Boodschappen kunt u in de havenplaatsen doen. De vak-cursus wordt door de verschillende sprekers aan de wal gegeven in plaatselijke gelegenheden.

Extra tips en aandachtspunten voor aankomst en een geslaagde zeilweek

Bij aankomst
Het is van belang om een schip na te lopen door de schipper al dan niet begeleid door iemand van de lokale organisatie. Tassen dus nog even niet aan boord en de schipper met eventueel één assistent het schip laten bekijken. Bij het aan boord gaan ontvang je een inventarisatielijst. Aan de hand hiervan kun je globaal checken of alles wel aan boord is. Ontbreken belangrijke zaken, dan onmiddellijk melden. Ook als later onderweg blijkt dat er essentiële zaken niet aan boord zijn, moet je daar even melding van maken en eventueel een afspraak maken om ontbrekende zaken onderweg te kopen en te verrekenen bij terugkomst. Controleer in ieder geval de aanwezigheid van zeekaarten, gidsboeken, passer, plotter, zwemvesten, life-lijnen, reddingsvlotten, vuurpijlen, brandblussers e.d..

Bevoorrading
Bij een goede planning vooraf hoort ook proviandering voor lunch, drankjes e.d. Het verdient aanbeveling om in de starthaven de proviandering te organiseren zodat er gedurende de reis ook scheepsvoorraad is op plaatsen waar weinig of niets in te kopen valt. Altijd minstens 1 droge maaltijd aan boord hebben en extra drinkwater.

Koelkast
Help de koelkast met ijs of bijvoorbeeld met diepgevroren levensmiddelen. IJs is vrijwel overal te krijgen. IJs is over het algemeen ook prima te consumeren. Koud volume creëren door de koelkast geheel te vullen, bespaart ook energie. Bevroren plastic flessen met mineraalwater zijn dubbel handig, je hebt koeling en goed drinkwater.

Water
Let er op dat je voldoende drinkwater aan boord hebt. Een klein scheutje bleekmiddel of druppeltjes jodium in de watertank maken verdacht water gezonder. Extra flessen water inslaan (vooral voor wat gevoeligere magen) is aan te raden. Deze zijn dan eventueel weer te vullen met boordwater waarmee je je na een zoute duik kunt afspoelen.

Scheepsdouche
De hoeveelheid water aan boord is beperkt. Douchen = natmaken, zepen, afspoelen. Shampoo doet het uitstekend in zout water, dus spring te water, shampoo er op los en spoel je dan pas af met zoet water. Poets je tanden niet met een lopende kraan.

Toiletbehandeling
Nadat de toiletpot schoongespoeld is nog minimaal 15 keer pompen om het leidingen en kleppen-systeem helemaal schoon te spoelen. Geen toiletpapier in de WC pot gooien, maar in een plastic zakje dat je in het toilet ophangt. Toiletpapier, tissues, keukenrol, tampons etc. leiden onherroepelijk tot verstopping. Een verstopt toilet verhelpen kost bij de bootverhuurder 100 euro en het is lastig als dit onderweg gebeurt!

 Zeilnet, onze flottieljebegeleider, maakt voor hun gasten een aantal documenten met tips voor de reis met een zeilboot. Deze tips zijn voor een groot deel ook toepasbaar op onze reis en kunnen goede informatie bevatten. Zeker voor de gasten die voor het eerst meegaan, staat hier nuttige informatie in. Met dank aan Zeilnet.  De transfer van en naar het vliegveld in in onze reissom inbegrepen, ook de ontbijten, diners en drankjes bij het diner. Hieronder vindt u 3 PDF-documenten die u kunt downloaden en lezen op uw computer.

ZEILVAKANTIE CHECKLIST

Zeilnet info Griekenland bareboat en flottielje

Zeilnet – Aanleggen op anker of vrij ankeren

zeilnet-logo

Wil je alvast wat leren over het zeilen in Griekenland :

download dit artikel van Fred Jongkees, collega en ervaren zeiler : 2015 zeilinstructie Griekenland