Levkas 2013

21 t/m 28 september

Vaargebied

< Terug naar Levkas 2013

Blijf op de hoogte

Vaargebied

Hieronder staan de plaatsen die aangedaan kunnen worden, afhankelijk van het weer en drukte in de havenplaatsen.
De kaart van het vaargebied kunt u hier downloaden.

Paleros

Op ongeveer 12 mijl afstand ligt de haven van Paleros op het vasteland aan de voet van een indrukwekkende bergkam. Een klein dorpje waar je ’s ochtends gewekt wordt door de geur van vers brood gebakken door de bakker vlak bij de haven. In de plaatselijke taverne wordt cursus, ontbijt en diner gegeven.

Kastos

Zeilafstand ca 14 mijl. Vanaf Levkas naar het kleine eilandje Kastos. Het gelijknamige dorpje is een oud vissersplaatsje waar nog maar enkele mensen wonen en het is nog niet door het toerisme ontdekt. Er is hier dan ook bijna niets te krijgen maar er is wel een taverna met heerlijk eten. Een wandeling de berg op wordt beloont met een schitterend uitzicht.

Kalamos

Kalamos is een ander eilandje net ten noorden van Kastos. Het haventje is piepklein met slechts enkele huizen en een taverna. Er zijn een paar restaurants aanwezig. Het restaurant George staat bekend om zijn voortreffelijke lam. Er wonen slechts enkele honderden mensen die allemaal in het bezit zijn van kippen. s’ Ochtends, bij opkomst van de zon, ontstaat er een heus concert van kukelende hanen.

Sivota

Sivota ligt aan de aan de zuidkust van het schiereiland Levkas. Het is een natuurlijke haven en ligt verscholen in een diepe door bossen omringde baai. Je maakt de boot vast aan het terras en er worden ’s avonds prima Griekse specialiteiten geserveerd. Op het prachtige overdekte en beschutte terras met uitzicht over de baai wordt de cursus of het prakticum gegeven.

Frikes

Frikes ligt aan de noordoostkust van Ithaka. Er is een kleine kade om aan te leggen maar de mooie en grote beschutte baai biedt ook goede ankermogelijkheden. Het plaatsje is gezellig en doet typisch Grieks aan en er zijn aardige taverna’s. Het verhaal gaat dat Frikes haar naam dankt aan de piraat “Frikon” die hier zijn uitvalsbasis had. Op enkele honderden meters afstand van het dorpje is een prachtige baai waar je goed kunt zwemmen.

Vahti (Ithaka)

Het fameuze Ithaka is het thuiseiland van de legendarische zeeheld Odysseus. Vathi, de hoofdstad van het eiland (circa 2200 inwoners), ligt aan een lange fjordachtige baai. Vathi betekent “diep”en dat is hier dan ook van toepassing want het ligt diep verscholen tussen de bergen, diep in de baai en aan diep water. De natuur is hier schitterend. Het stadje heeft veel te lijden gehad van de aardbeving van 1953, maar ondanks het feit dat er veel herbouwd is, is dit niet ten koste gegaan van de authentieke Griekse sfeer die hier heerst. Het stadje is rustig met leuke winkeltjes en sfeervolle taverna’s. Zeker een bezoek waard is de Mitropolis-kerk, gewijd aan Maria-Lichtmis. De cursuslocatie is in een mooi klassiek pand aan de haven.

Spartagori

Spartagori ligt wat hoger boven de haven. Het is een mooi bloemenrijk dorpje waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de baai en de haven. Vele mensen mensen uit dit dorp zijn werkzaam op het nabij gelegen eiland van Onassis Skorpios, wat ook zeker de moeite waard is om langs te varen.
De twee broers van het restaurant Porta Spilli zullen er alles aan doen om het de gasten naar de zin te maken.

Atheni baai
Deze baai en het fraai gelegen restaurant vormen een mooi decor voor de afsluitende cursusdag en de Griekse eigenaren geven er ’s avonds een leuke voorstelling. Iets hoger op een kilometer afstand ligt een leuk dorpje waar de inkopen voor de lunch gedaan kunnen worden.

Levkas stad

Alweer de laatste zeiltocht naar Levkas, waar we ’s avonds aankomen, de boten aftanken en een laatste keer naar een Griekse taverne gaan, gelegen in een kleine binnentuin.

De volgende dag worden de schepen geïnspecteerd en om 10 uur moet iedereen de schepen verlaten. De bagage kan in de marina blijven staan en na het examen kan de rest van de ochtend en de middag vrij besteed worden. Bijvoorbeeld door een scooter te huren en een tocht in de bergen en langs de stranden van het schiereiland Levkas te maken.

Aan het begin van de avond vertrekken we naar het vliegveld en rond 23.00 uur zijn we weer op Schiphol. Aangezien het chartervluchten betreft zijn de vertrek en aankomsttijden onder voorbehoud.